Navigointipolku

Maailmanlaajuisia tavoitteita G8-kokouksessa - 30/05/2011

G8-huippukokouksen logo - Eiffelin torni ja teksti "G8 France 2011" © G8

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka, ydinturvallisuus ja talouden elpyminen olivat asialistan kärjessä G8-ryhmän kokouksessa Deauvillessa Ranskassa 26.-27.5.2011.

Kokouksessa keskusteltiin lisäksi G8-ryhmän yhteistyöstä Afrikan kanssa, ympäristökysymyksistä sekä rauhasta ja turvallisuudesta. Ensimmäistä kertaa keskustelun aiheena olivat myös internetin yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset.

EU:lla oli selkeät tavoitteet, joita se ajoi Deauvillen kokouksessa. Se onnistui pyrkimyksissään ja sai G8-maat sitoutumaan niihin.

Tuki demokratiaan siirtymiselle

Uuden Deauvillen kumppanuuden English mukaan G8-maat tekevät yhteistyötä eteläisen Välimeren alueen kanssa poliittisten ja taloudellisten uudistusten hyväksi. Lisäksi EU antaa alueelle tukea demokratiaan ja vaurauteen tähtäävän kumppanuusohjelmansa DeutschEnglishfrançaisportuguês kautta.

G8-maat ja monenväliset kehityspankit lupasivat 20 miljardia dollaria demokraattisten uudistustoimien tukemiseen. EU osoitti tarkoitukseen 1,2 miljardia euroa vuoteen 2013 mennessä myönnettävinä avustuksina, jotka ovat osa EU:n uudistettua naapuruuspolitiikkaa DeutschEnglishfrançais .

Ydinvoiman turvallisuusstandardit

G8-maat kannattivat EU:n ehdotusta stressitesteistä, joita tehtäisiin ydinvoimaloille maailmanlaajuisesti. Stressitestit ovat osa kansainvälisten turvallisuusstandardien uudelleentarkastelua. EU:ssa stressitestit aloitetaan kesäkuussa, ja kaikki EU:n alueella toimivat 143 ydinvoimalaa testataan.

Suhteiden syventäminen Afrikan kanssa

Ensimmäinen Afrikan johtajien kanssa annettu yhteinen julkilausuma English ihmisoikeuksista, demokraattisesta hallinnosta ja kestävästä kehityksestä on osoitus EU:n halusta tehdä yhteistyötä, joka perustuu molemminpuoliseen vastuunkantoon ja avoimuuteen. Komissio toimittaa lokakuussa käsiteltäväksi lainsäädäntöehdotuksia, joilla yrityksiä velvoitettaisiin julkaisemaan tietoa toiminnastaan Afrikassa.

Monenvälisyyden ja kansainvälisen politiikan parantaminen

G8-maat yhtyivät EU:n päätökseen lujittaa monenvälistä järjestelmää ja vapauttaa kauppaa Maailman kauppajärjestölle vuonna 2001 Dohassa annetun valtuutuksen mukaisesti. Dohan valtuutuksen tavoitteena on oikeudenmukainen maailmanlaajuinen kauppasopimus.

G8-ryhmä on kehittyneitä talouksia edustavien maiden epävirallinen ryhmä, joka perustettiin vuonna 1975. Ryhmä kokoontuu vuosittain. EU on edustettuna G8-kokouksissa, ja EU-maista niihin osallistuvat lisäksi Ranska, Italia, Saksa ja Yhdistynyt kuningaskunta. EU:ta edustivat tämänvuotisessa kokouksessa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Lisää EU:sta G8-ryhmässä DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-huippukokous 2011 English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä